Kutatási eredmények


A Kossuth Lajos Kollégiumokban a kutatási időszakban összesen 148 külföldi hallgató lakott. A kérdőívünkre összesen 95 fő válaszolt. Ez 64%-os kitöltséget jelent. A kérdőív kiértékelésénél a 18 – 25 év közöttiek válaszait vettük figyelembe, mivel a projektünk során őket jelöltük meg elsődleges célcsoportként. A kitöltők 51%-a fiú volt, míg 49%-a lány.

Kollégium vs. albérlet

A külföldi hallgatók kollégium amiatt preferálják jobban, mint az albérletet, mivel olcsó és az oktatási épület közvetlen közelében található. Emellett a kollégistáknak fontos, hogy biztonságos és nyugodt környezetben élhetnek. Ezenkívül fontos számukra, hogy közösségben élhetnek. A kollégium ellen szól, hogy a konyhák piszkosak, nincsenek a külföldi hallgatóknak szóló kulturális- és szabadidős programok.

Részvétel kollégiumi programokon

A kérőívben megkérdeztük a célcsoport, hogy milyen gyakran látogat kollégiumi rendezvényeket. Lineáris skálán vizsgáltuk a hallgatók aktivitását az 1-es válasz volt a soha, míg a 6-os a minden rendezvényen ott van. A válaszadók átlagban 4,3-t adtak. Ez azt jelenti, hogy részvételi hajlandóságuk átlagos. Kiderült a kutatásból, hogy szabadidősport eseményeket preferálják elsősorban.

Általános információk

A válaszok alapján elsősorban a kollégium által szervezett túrán vettek részt. Az a válaszokból látszik, hogy a magyar látnivalók mindegyikét szeretnék megtekinteni a hallgatók, amíg itt tartózkodnak a tanulmányaik miatt. Emellett szeretnek részt venni olyan eseményeken is, amelyek sportbajnokságok keretében zajlottak. Így a póker- és focibajnokságok erősen megjelentek a kérdőívben. A hagyomány kulturális rendezvényeink közül a Mikulásozást és a Föld óráját említettek a kollégistáink.

Milyen programokat szervezzünk?

A kérdőív kiértékelése során láttuk, hogy a sport programokat szeretik a külföldi hallgatók. Viszont a meglévő események mellett azt is megmutatta a kérdőív, hogy szeretik a futást, így ennek eredményeként és erősítettük meg a futóklub létrehozását. A sportos rendezvények mellett a kulturális rendezvények terén is vannak hiányosságok a kollégiumban. Itt elsősorban a magyar- más külföldi hallgatók által hozott kultúra és gasztronómia megismerése nyert teret. Ezenkívül javasolták azt is, hogy szervezzünk kompetencia fejlesztő tréningeket is.

Szabadidő eltöltése

A szabadidejük eltöltésére vonatkozó kérdések során ismételten kijött, hogy sokat járnak mozogni, vagy edzőtermekbe. De az is látszik, hogy nyitottak a más kultúrális jellegű rendezvényekre is. Havonta 1 – 2 alkalommal mennek el moziba, illetve múzeumba. Ezek mellett sűrűn járnak kávézókba, ahol szociális életüket teszik teljessé. Strandra és wellnesezni nagyon ritkán mennek. Ennek elsődleges oka, hogy nem rendelkeznek olyan anyagi biztonsággal, hogy ezt megengedjék maguknak. Végül a közös meccsnézések is gyakori esemény életükben.