Tűz és Munkavédelem


Sokszor nem is gondolunk abba bele, hogy egy feladat, munka elvégzése során milyen veszélyek leselkednek ránk. Pedig rettentően fontos a megfelelő felkészültség és védelem, hiszen egy kis figyelmetlenség és már meg is van a baj.
A munkavédelem törvények és jogszabályok előírásaiban került szabályozásra, mely szabályok betartása a munkavégzés során mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak kötelező.
A szabályok betartásának elmulasztása a mellett, hogy balesetet eredményezhet, komoly bírságokkal is jár. Fontos a rendszeresen megtartott munka és balesetvédelmi oktatáson való részvétel, a munkavégzésekhez előírt védőfelszerelések megléte és azok szakszerű használata.
Ezekkel már Ti is biztosan találkozhattatok tanulmányaitok során laborokban, gyakorlatokon vagy akár valamely munkátok során. Ha nem, akkor egyetemi, kollégiumi beiratkozáskor biztos hallottál az intézményi szabályzatokról, ugyanis minden Egyetemen megtalálható a Tűzvédelmi Szabályzat Hallatóknak, illetve a Munkavédelmi Szabályzat egy-egy kivonata. Érdemes elolvasni és az abban leírtak alapján cselekedni, hiszen sokszor hallhattunk olyan esetről, ahol a hiányos felkészültség, tudás okozta a problémát.
Összeszedtünk nektek pár hasznos tanácsot, amellyel talán mi is segíthetünk a biztonságos kollégiumi lakhatásotokban:
– Töltők és elektromos hőfejlesztő eszközök (hajvasaló, mini grill, hősugárzó, stb.) eltávolítása a elektromos hálózatról (konnektor) használat után nagyon fontos, valamint sose hagyd őket felügyelet nélkül!
– Az épületek, helyiségek közlekedési útjait, kijáratait eltorlaszolni, leszűkíteni szigorúan tilos!
– Villamos berendezések főkapcsolóit, tűzvédelmi felszereléseket (porraloltó, tűzcsap), állandóan hozzáférhető és használható állapotban kell tartani, eltorlaszolni ezeket szigorúan tilos!
– Figyeld a veszélyt jelző táblákat, és csakis ott dohányozz, ahol megengedett! 2012. január 1. óta zárt légtérben dohányozni tilos.
– A különböző helyiségeket, tereket, csak az eredeti rendeltetésüknek megfelelően szabad használni (szobából ne csinálj úszómedencét).
– Amennyiben tűz ütne ki egy épületben, akárhol is állunk, legalább egy jelzést mindig látnunk kell, amely mutatja a legrövidebb menekülési útvonalat. Mindig a hozzánk legközelebbi irányfényt kövessük. A legrövidebb, biztonságos úton fog kivezetni minket az épületből. Ha már nincs áram az épületben, az irányfények akkor is világítva jelzik az útvonalat.
– Fontos, amennyiben megszólal a tűzjelző szirénája, ne gondolkozz, azonnal indulj el az épületből. Az épület elhagyása után, pedig ne széledj szét, hanem a táblával jelzett gyülekezési ponton várd meg a tűzjelzés végét. Hasznos információ a tűzoltóságnak, hogy hányan jöttek ki az épületből, valamint hányan nem jöttek még ki.
– Amennyiben a kollégium területén érne akármilyen baleset, mindig jelentsd be a lehető legrövidebb úton valamelyik kollégiumban dolgozó munkatársnak. Illetve kisebb sérülések esetén keresd fel a legközelebbi elsősegélynyújtó helyet.
– A konyhában, főzés/sütés közben sose hagyd felügyelet nélkül az ételed, edényed.
– Amennyiben a kollégium területén, szabadtéren szeretnél főzni, grillezni, mindig kérjél tűzgyújtási engedélyt a kollégium illetékes munkatársától.

Szemléltető példaként pedig itt van két videó, az egyik egy konyhai, a másik egy hálószobai tűzesetről.

Megjegyzés hozzáfűzése