Élménybeszámoló az Őszi Vezetőképzőről


Talmácsi Zsolt FEKOSZ Őszi Vezetőképzőjéről szóló élménybeszámolóját olvashatjátok.
“Végre elérkezett az a nap, amire már úgy vártunk. 2018. november 23.-án péntek reggel 9 óra 30 perckor elindultunk a FEKOSZ őszi vezetőképzőjére, Verőcére.

A Debreceni Egyetemet és kollégiumait tizennyolcan képviseltük az eseményen, megérkezett értünk a busz, minden csomagot bepakoltunk és már neki is vágtunk az előttünk álló röpke 200 km-nek. Mindenki próbálta magát elfoglalni az úton, voltak akik sakkoztak, volt olyan, aki zenét hallgatott, mások ismerkedtek beszélgettek.

Nagyjából dél magasságában érkeztünk meg a tábor helyszínére, ami az erdő közepén volt, igazán gyönyörű volt a táj, még a kissé hűvös idő ellenére is mindenki próbált minél nagyobb részt felfedezni magának.

Ezután mindenki elfoglalta a szállását, szépen sorban érkeztek a többi kollégium lakói is, képviseltette magát az ELTE, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, Miskolci Egyetem valamint a Széchenyi Egyetem is.

Miután mindenki beregisztrált kezdődhetett is az első program, ami egy kerekasztal beszélgetés volt. A résztvevők pedig, Zoltán Hegedüs, a Nemzeti Ifjúsági Tanács / National Youth Council of Hungary elnöke, Szabó Péter, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, Péter Pausits a HÖOK – Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája gazdasági alelnöke, illetve Hegedűs Imre, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége elnöke voltak. A beszélgetés moderátora Ribling Tamás a FEKOSZ elnökségi tagja volt.

Több témát is érintettek a résztvevők, meséltek személyes élményeikről, tapasztalataikról, valamint jó és hasznos tanácsokkal látták el a szép számú hallgatósereget.

Eljött a várva várt vacsora ideje, aminek mindenki igazán örült, csirkepörkölt volt a menü tésztával.

Miután mindenki jól lakott jöhetett az ismerkedős este, ami garantálta a jó hangulatot az est további részére, megtudtuk mindenkiről a nevét, az intézményét ahol tanul és ahol lakik, illetve hogy melyik szuperhős bőrébe bújna. Ezután csapatokba verődve adtunk elő különböző kitalált történeteket, a foglalkozás a célját elérte, mindenki nevetett és jó hangulatba került.

A további program fakultatív volt, aki nagyon elfáradt, az nyugovóra tért, aki pedig még érzett magában erőt, az tovább szórakozott.

Mi tagadás, az első éjszaka az nagyon gyorsan eltelt, jött a reggel és jött vele a svédasztalos reggeli is. Volt minden, ami szemnek, szájnak ingere, bundás kenyér, müzli, tojás, különböző felvágottak, zöldségek, lecsó is fellelhető volt.

A nap további részében tréningek vártak a resztvevőkre, méghozzá három darab másfél órás.

Ezen tréningek témái a következők voltak, Környezetvédelem, különös tekintettel a kollégiumokban, Konfliktuskezelés, különböző játékokkal illetve volt egy előadás az idő megfelelő beosztásáról is.

Ezekről kicsit bővebben is, a környezetvédelmi előadást Mudra Viktóriatartotta, érdekes volt a foglalkozás, csapatokba verődve kellett különböző problémákra megoldásokat találni, illetve kaptunk javaslatokat, segítségeket hogy a kollégiumokban is minél környezettudatosabban éljünk, és mutassuk meg, hívjuk fel a többi lakó figyelmét is erre.
A konfliktuskezelésről László Harasztitól tanulhattunk, rengeteg példát vettünk át, szituációs gyakorlatok is voltak, hogy ki mit tenne az adott esetekben. Mindenki mesélt saját történetet is, hogy milyen konfliktus milyen megoldással rendeződött.
A harmadik tréninget pedig Hegedűs Imre tartotta, ahol abban próbált nekünk segíteni, hogy a lehető legjobban osszuk be az időnket, a fontos dolgokra fordítsunk többet, a kevésbé fontosakra pedig kevesebbet. Itt is voltak különböző feladatok, példák, gyakorlatok, ahol kiderült, hogy van aki jól, van aki kevésbé jól bánik az idejével.

Összességében elmondható, hogy nagyon hasznos, fontos, és lényeges dolgokban kaptunk segítséget, amit remélhetőleg a jövőben mindenki sikeresen fog majd alkalmazni.

Az előadás sorozat közben természetesen nem maradhatott el az ebéd, ahol csontleves után rántott húst fogyaszthattak a résztvevők. Az esti zenés, táncos est előtt még vacsoráztunk egy jót, majd felcsendültek a jól ismert rigmusok, előkerült a pingpongasztal is, így mindenki megtalálta a számára legideálisabb programot és jó hangulatban töltötte az estéjét.
Vasárnap reggelre nem maradt más, mint a reggeli, az összepakolás, és a hazaindulás.

Búcsút vettünk a régi és új ismerősöktől egyaránt és abban maradtunk, hogy tavasszal újra találkozunk.”

Megjegyzés hozzáfűzése