In memoriam Sándor László


Ég veled Barátom!
 
Órák óta, nehéz szívvel ülök az üres papír előtt.
 
Most búcsúzom egy igaz baráttól, kollégistától.
 
Már nem tudom az időpontot, de a várbéli kollégiumban találkoztunk először.
 
Később úgy hozta a sors, hogy együtt dolgoztunk. Még az OFKB-ban (Országos Felsőoktatási Kollégiumi Bizottság), amely egy tanácsadó testülete volt a minisztériumnak. Ott született a gondolatunk, kellene egy önálló szervezetet alapítani. Ez lett a FEKOSZ (Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége). Sándor Laci, mint a BME Schönherz Kollégium igazgatója volt az egyik alapító. A Schönherz Kollégium az Ő irányítása alatt példaértékűen működött valamennyi kollégium számára. Laci generációk életére volt hatással. Nem diákotthont, Kollégiumot vezetett a kollégistákkal együttműködve. Mindig nyitott volt az újra, a kor igényeire. Ő volt a FEKOSZ első választmányi titkára. Kezdetben a FEKOSZ elnökei (hallgatók) a Schönherz kollégisták közül kerültek ki. Sok közös élmény fűz Lacihoz, kemény munka és lazítás egyaránt. Harc a kollégiumi érdekképviselet biztosításáért, országos és intézményi szinten egyaránt. Ezért küzdöttünk együtt budapesti és vidéki kollégisták. Közösen, gyakran harcosan kerestük a kollégiumok helyét az felsőoktatásban. A kollégiumok mindig igazolták, fontos szinterei az oktatásnak, nevelésnek, kultúrának, sportnak. Laci minden fórumon elmondta védőbeszédét a kollégiumok mellett a kollégistákért. Ha volt szabadideje szívesen sportolt (tenisz, vitorlázás, síelés), olvasott. Egész létével példát mutatott a kollégiumi ifjúságnak.
 
Mióta nyugdíjas vagyok havonta, két havonta vagyok Budapesten. 2023. szeptember 14-én ott voltam. 15-16 óra között autóztunk el a Schönherz Kollégium előtt. Hirtelen sok emlék bukkant fel bennem. Gondoltam, ha hazaértünk felhívom Lacit és elmondom neki, hol jártam, mit láttam.
 
Alig érkeztünk Veszprémbe, jött egy üzenet (majd 5 perc múlva még egy).
„ Nagyon szomorú hírt kell megírnom, ma délután Sándor Laci elhunyt”. Talán akkor történt, amikor én szeretett kollégiuma előtt elhaladtam és rá gondoltam.
 
Ég veled barátom. Kavics

Megjegyzés hozzáfűzése