Már csak 9 nap!


Ha még nem írtad alá a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést, április 3-ig megteheted. 

Írd alá online http://www.jogaink.hu/ vagy offline a postákon! 

Íme Goaitsen története, aki egész életét egy kis fríz faluban, a hollandiai Wynsben élte le.

Ma már nyugdíjas. Egy napon véletlenül elfelejti lezárni a gáztűzhelyet, és mire észbe kap, már az egész konyha lángokban áll. Azonnal hívja a 112-es sürgősségi számot, amelyen egy barátságos hölgy, Anita válaszol neki. Csakhogy mivel a sürgősségi számokra beérkező hívásokat nemrég központosították az ország egy más részébe, Anita nem érti a fríz nyelvet, Goaitsennek pedig nehézségei vannak abban, hogy megértesse magát hollandul. A nyelvi nehézségek miatt Anita Wyns helyett Waldumba küldi a tűzoltókat, és mire a tűzoltók végül egy órával később kiérnek Goaitsen házához, az már porig égett.

Goaitsen története jól mutatja, mennyire fontos, hogy használhasd anyanyelved, és hogy meg is értesd magad anyanyelveden. Walesben (Egyesült Királyság) például a sürgősségi központokban minden váltásban van legalább egy személy, aki beszéli a walesi nyelvet. Ez egy olyan jó gyakorlat, amelyet érdemes megosztani a hollandokkal és a teljes EU-val.

AZ UNESCO adatai szerint a világon 6000 beszélt nyelv van. Ha semmit nem teszünk, ezeknek fele el fog tűnni a 21. század végére. Az emberiség nemcsak a kulturális gazdagságából veszít, hanem felbecsülhetetlen értékű ősi tudás is tűnik el, amely beágyazódott ezekbe a nyelvekbe. A kisebb nyelvek túlélésének kulcsa az, hogy beszélőik bárhol, bármikor, minden körülmények közt használhassák azokat.

Európában és a világ számos más pontján új megoldásokat dolgoznak ki, amelyek a nyelvtanulást és a különböző nyelvek gyakorlati hasznosságát tekintik kiindulópontnak.

A kis nyelvi közösségek támogatásának azonban gyakran gazdasági akadályai vannak – az új típusú megoldásokba való befektetés túl nagy terhet jelent egy kis közösség számára.

A Minority Safepack erre a problémára is megoldást kínál: 

Azt kérjük az EU-tól, hogy hozza létre a Nyelvi Sokszínűség Központját, és biztosítson anyagi keretet a működéséhez. A Központ a regionális és kisebbségi nyelvekkel foglalkozna, a legkisebb és legveszélyeztetettebb európai nyelvi közösségekre fókuszálva. A Központ szerepe olyan információt, tudást, szakértelmet és erőforrásokat biztosítani, amely segíti a különböző nyelvi közösségeket abban, hogy egymástól tanuljanak.

Hasonló történeteket itt olvashatsz: http://www.minority-safepack.eu/#stories

Megjegyzés hozzáfűzése